Másmilyen a világ, ha nők irányítják?

Ez talán sznobizmus, de fenntartással kezelem azokat a könyveket, amiket a borítón egy aktuálisan menő, másik író ajánlgat – márpedig A hatalom borítóján Margaret Atwood, a mostanában agyonhype-olt A szolgálólány meséje szerzőjének méltató szavai olvashatók.A sztori szerint a történelem egy pontján a nőkben felébred a képesség, hogy az ujjaiból elektromosságot bocsásson ki, amivel fájdalmat tud okozni, sőt, akár gyilkolni is képes. Ennek hatására a nők világszerte, a létező összes típusú szervezetben átveszik a hatalmat.

Az eseményeket négy központi karakter sorsának alakulásán keresztül követhetjük figyelemmel. Allie gyerekkorában nevelőszülőről nevelőszülőre “vándorolt”, és miután az őt ért folyamatos abúzus kövekezményeként egyik nevlőapját megöli, bújkálni kényszerül. Egy kolostorban talál otthonra, ahol idővel Éva Anyaként megalapít egy nőközpontú vallást. Roxy maffiacsaládból származik, így egész gyerekkorának természetes velejárója az erőszak, és az az élmény, hogy ő az egyetlen (gyenge) nő a környezetében. Margot polgármester, majd szenátor, akiben a tinédzser lánya ébreszti fel a képességet; és aki USA-szerte megszervezi a NorthStar táborokat, melyekben hivatalosan a lányokat tanítják az erejük kordában tartására (valójában pedig Margot magánhadseregét termelik ki és látják el folyamatos utánpótással). Az egyetlen lényeges férfi szereplő az újságíró Tunde, aki az események elsőszámú krónikásává válik.

Összességében tehát a változások négy olyan rendszeren (egyház, maffia, politika, média) kerülnek szemléltetésre; melyekről talán kijelenthető, hogy egyébként férfiak által dominált részei társadalmunknak.

Másmilyen-e a világ, ha nők irányítják? Ez a könyv lényegi kérdése, és (spoiler nr.1), a válasza rá egyérteműen – és szerintem helyesen – az, hogy nem. A hatalom ugyanúgy erőszakos és elnyomó, ha nők, mint ha férfiak kezében összpontosul. Másként fogalmazva: a hatalom ugyanazt teszi az emberrel, biológiai nemtől függetlenül. A társadalom semmivel sem békésebb, mindössze helyet cseréltek a különböző oldalakon lévő szereplők: itt a férfiak elleni nemi erőszak a gyakoribb, a férfiakat csonkítják meg, a férfiaknak kell csoportokba szerveződve az érdekérvényesítésrt és az egyenlő képviseletért küzdeniük, a férfiak életét nehezítik törvényi erőre emelt diszkrimnatív szabályozásokkal.

A könyv üzenetével, hogy a hatalom semmivel sincs jobb helyen a nőknél, mint a férfiaknál, teljesen azonosulok; csakhogy számomra ez egy triviális állítás, és mint ilyen, azt várom el, hogy igazán érdekes szöveg szülessen róla (mert az üzenet önmagában nem hat rám, hiszen természetesnek veszem). Ez a szöveg ezt a mércét nálam nem üti meg – kivéve egyetlen ötletet.

A könyv keretes szerkezetű: az elején és a végén Neil Adam Armon és egy bizonyos Naomi levelezését olvashatjuk. A kerettörténet szerint Neil regényének kéziratát küldi véleményezésre Naomi-nak. Figyeljük meg, hogy Neil teljes neve Naomi Alderman nevének anagrammája; aminek az ad plusz jelentéstartalmat, hogy a Naomi nevű szereplő a regény utolsó bekezdésben azt javasolja Neil-nek (spolier nr.2), hogy szerinte jobb lenne a könyvet inkább női álnéven publikálni.

Ez az ötlet önmagában érzékletesebb, mint a regény fennmaradó 95%-a.

Aminek ráadásul a nyelvezete sem az igazi – bár elképzelhető, hogy ez csak a fordítás hibája. Vagy én vagyok kényes, mindenesetre az “elrongyolt az erdőbe” és ehhez hasonló megfogalmazásokkal baráti beszélgetésekben sem nagyon tudok mit kezdeni, nem hogy akkor, amikor elvileg irodalmat olvasok.
Naomi Alderman: A hatalom
21. Század Kiadó, 2018
383 oldal, 3990 Ft
Fordította: Borbély Judit Bernadett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: