Károly kutya küzdelmei

daniel andras

Dániel András előszeretettel teszi magát a könyvet a könyvei fontos szereplőivé. A könyv, amibe bement egy óriás esetében a cím is magáért beszél, az És most elmondom hogyan lifteztemet pedig az oldalára fordítva kell lapozni, amitől az olvasása olyan hatást kelt, mintha maga a könyv lenne a történetben a tetőterasz felé tartó lift. A Tilos az Á Könyvek kiadásában idén megjelent A nyúlformájú kutya, aminek ezúttal is Dániel András jegyzi a szövegét és az illusztrációit is, ezeknél is továbbmegy egy lépéssel: főhőse, Károly, tisztában van vele, hogy ő egy rajzolt karakter, egy könyv szereplője.

De nem csak ebben más, mint az átlagos mesehősök. Ő ugyanis nem ugyanaz ránézésre, mint belülről: nyúlnak néz ki, de kutyának érzi magát. Sokkal magányosabb, sokkal többet tépelődik, és sokkal kevesebb kalandos, vicces, vagy bátor dolgot visz véghez – tulajdonképpen egy anti-mesehős. A legkevésbé sem céltudatos, sőt – hacsak a könyv lapjain történő bolyongást nem lehet valaminek nevezni – nem csinál semmit. Talán egyetlen dolog van, ami érdekli: hogy találjon magának barátokat, akik elfogadják. Próbálkozik a nyulaknál és a kutyáknál is, de a nyulaknak túl kutyás, a kutyáknak túl nyulas, így mindkét társaság kigúnyolja és kiközösíti. A könyvben nem történik semmi azon kívül, hogy Károly barátok után bolyong a városban, ahol lakik (és amiről pontosan tudja, hogy ugyanúgy valakinek a rajza, mint ő maga), és ennek a bolyongásnak a végén aztán meg is leli ezeket a barátokat – még ha azok csak a fejében léteznek is.

A nyúlformájú kutya nagyon különbözik a megszokott mesekönyvektől. A saját identitásával küzdő nyúl-kutya lény; a szinte teljes történetnélküliség; a tépelődő, rosszkedvű, sőt, kissé depresszív hangulat; a furcsa, bizarr lények, akik Károlyon kívül a könyv lapjain megelevenednek – ilyen kötetekben egyikhez sem vagyunk hozzászokva. Nagy bátorságra vall és nagyon fontos megírni (és kiadni) egy olyan gyerekkönyvet, amiben nem borít mindent rózsaszín cukormáz. Jó, hogy A nyúlformájú kutyának köszönhetően van egy izgalmas és igényes kiadvány, aminek a segítségével el lehet kezdeni arról beszélgetni a gyerekekkel, hogy nem mindenki annak érzi magát, aminek kívülről látszik – és hogy ezzel nincs semmi baj.

Dániel András: A nyúlformájú kutya
Tilos az Á Könyvek, 2018
3490 Ft

Az írás a Magyar Hang hetilap 2019. évi 3. számában is megjelent.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: