A kommunista Budapest nőjének Instagramja

A Fortepan (fortepan.hu) egy hatalmas, körülbelül százezer fotót tartalmazó online archívum, ami 2010-ben jött létre magánkezdeményezésre. Az azóta folyamatosan bővülű gyűjtemény darabjait bárki ingyen letöltheti és felhasználhatja. Ez az adatbázis az alapja a tavaly nyáron indult, kétnyelvű (magyar és angol) Fortepan-könyvek sorozatnak, aminek első kötete (Elfelejtett Budapest) után A pesti nő címen immár a második része is kapható.


Felmerül a kérdés, hogy mi értelme könyvet kiadni olyat fotókból, amikhez bárki díjmentesen hozzáférhet. Egyrészt ezek a 100-100, válogatott képet tartalmazó, tematikus albumok segítenek eligazodni az óriási gyűjteményben, segítségükkel strukturáltabban láthatjuk “a teljes képet”. Másrészt ezek a kiadványok nem “csak” fotóalbumok: a különböző hívószavak alapján rendeződő fejezetek mindegyikéhez tartozik magyarázó szöveg is. Végül, de nem utolsósorban, a Fortepan-könyvek megvásárlásával az online archívum működését támogatjuk (ára netről rendelve 3000 Ft, könyvesboltban vásárolva 3650 Ft).

Számomra A pesti nő legnagyobb erőssége és gyengesége ugyanaz: a szöveges részei. A probléma ezekkel az, hogy kevés van belőlük. Szívesen fizettem volna akár többet is, ha cserébe még több és részletesebb, kontextusba helyező, történelmi/politikai/társadalmi hátteret bemutató magyarázatot kapok a képek mellé. A fejezetek rendezőelvét adó témakörök (kalapdivat; sminkeszközök hozzáférhetősége; cigaretta, mint szexszimbólum; légiutaskísérő, mint álomszakma; strandolási szokások; stb.) annyira jól vannak összeválogatva, hogy jó lett volna mindegyikről még többet megtudni. Persze az is érdekes, ami bekerült a könyvbe – informatív és anekdotikus egyszerre. Tényleg nem a minőséggel van tehát a gond, jóval inkább a mennyiséggel. Ekkora terjedelemben a kötet leginkább a kedvcsinálásra alkalmas: arra ösztönöz, hogy az ember más forrásból is utánaolvasson mindannak, amiből itt ízelítőt kapott.

A Fortepan alapját olyan magángyűjtemények képezik, amiknek nagy része budapesti lomtalanításokból származott. A létrehozók (Szepessy Ákos és Tamási Miklós) célja az volt, hogy az amatőr fotók bemutatásán keresztül kirajzolódjon előttünk egy “másik Magyarország” képe: a hivatalos fényképek megrendezett valósága helyett a családi ünnepek, nyaralások, egyszerű héköznapok Magyarországáé. Az archívum folyamatosan bővül, sokan ajánlják fel közzétételre családi fotógyűjteményüket. Képzeljük el, hogy 50-60 év múlva a mi Instagram-fotóinkból állítanak össze tematikus albumokat, és az érdeklődők ezek alapján alkotnak majd képet arról, mit ettünk, hogyan öltözködtünk, hol nyaraltunk mi itt és most, 2019-ben. Valami hasonlóra ad lehetőséget a kommunizmus-korabeli Magyarországgal kapcsolatban a mai kor emberének ez az album (és maga a teljes Fortepan).

A Fortepan-könyvek a tervek szerint egy tízkötetes sorozattá bővül majd. A már beharangozott témák között olyanokat találunk, mint a presszó-, és büfékultúra, vagy a budapesti villamosközlekedés fejlődése. Nekem személy szerint csak egy kívánságom van: a kötetek szöveges része legyen minél hosszabb!

Fortepan-könyvek 02 – A pesti nő
ZuckerMűvek Kft., 2018
3000/3650 Ft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: