#CSEND – Susan Cain két könyve az introverzióról

kedvenc könyveim

Aki sokat olvas, annak bizonyára ismerős a probléma, amivel akkor szembesül, amikor megkérdezik, hogy mi a kedvenc könyve. Egyetlen ilyet nagyon nehéz lehetetlen megnevezni. Én erre a kérdésre azt a választ szoktam adni, hogy a kedvencem például Susan Cain Csend és Csendes erő című könyve.

Ha meghívnak egy házibuliba, az első gondolatom nem az, hogy milyen jól érzem majd magam, hanem hogy hány napomba telik majd kipihenni a stresszt, amit az esemény okoz. Az egyetemen jobban szerettem az előadásokat a szemináriumoknál, az írásbeli vizsgákat a szóbeliknél. A munkahelyeimen a csapatépítő tréningek olyan szorongással töltenek el, amitől nem tudok rendesen enni és aludni. Állásinterjúkon mindig hazudok, amikor azt mondom, hogy szeretek csapatban dolgozni. Ha a villamoson összefutok egy régi ismerősömmel, aki elkezd a hogylétemről érdeklődni, felbosszantom magam és nem értem, miért kell ilyen párbeszédekben részt vennem. Nem tudok bekapcsolódni a felszínes csacsogásokba, ilyenkor csak testben vagyok jelen, a gondolataim messze járnak. Kifejezetten élvezem a magányt: nagyon kevés ember van, akivel jobban érzem magam, mint egyedül. Sosem volt sok barátom, és feszélyezve érzem magam, ha új embereket kell megismernem.

Az ilyen és ehhez hasonló, különféle társas helyzetekben tanúsított magatartásom miatt sokáig azt hittem, hogy valami baj van velem. Jobb napjaimon azt, hogy túl merev; kevésbé jó napjaimon, hogy depressziós; rossz napjaimon pedig, hogy antiszociális vagyok. Görcsösen próbáltam máshogy érezni magam. Minden erőmmel azon voltam, hogy – az oly sokszor hallott jótanácsot megfogadva – „lelazuljak”.

Amikor aztán a kezembe került Susan Cain Csend – A hallgatás ereje egy harsány világban című könyve, sokmindent megértettem saját magammal kapcsolatban. Persze azelőtt is tudtam, hogy létezik olyan, hogy introverzió, és tudtam, mit takar, de valamiért sosem vonatkoztattam magamra. A Csend elolvasása óta vagyok tisztában vele, hogy introvertált vagyok, és hogy ez nem egy betegség, amiből ki kell gyógyulni. Azóta sokkal jobban értem a reakcióimat és az igényeimet, és azt is, hogy az extrovertált emberek miért nem igazán tudnak mit kezdeni egy introvertálttal. Egy gyakorlati példával szemléltetve: korábban zavart, ha visszautasítottam egy meghívást azért, mert az adott hétre már elfogadtam másik kettőt. Mostanra kitapasztaltam, hogy egy héten mennyi társas interakció az, ami még nem fáraszt ki, csak annyira mondok igent, ami ezen a határon belül marad, és e miatt nincs bűntudatom. Mert, ahogy Susan Cain írja, az introvertáltak és az extrovertáltak közötti különbség nagyon plasztikusan szemléltetve abban áll, hogy míg az extrovertáltakat feltölti, addig az introvertáltakat lemeríti a szociális érintkezés.

Ennek a könyvnek a párja A Csendes erő – Az inrovertált gyerekek rejtett erősségei, amire maga a szerző is előszeretettel hivatkozik úgy, mint a Csend gyerekeknek (kamaszoknak) szóló társkötetére. Ebben számtalan introvertált fiatal személyes történeteit ismerhetjük meg az iskola – társas élet – hobbi – otthon témakörök köré csoportosítva. Ezeken az esetismertetéseken keresztül képet kaphatunk az introvertáltak megküzdési stratégiáiról olyan, számukra alapvetően szorongató helyzetekben, mint például a mások előtti nyilvános beszéd, egy házibuli, vagy egy iskolai tábor.

Susan Cain mindkét könyve méltán népszerű és nagyon hasznos olvasmány. Az introvertáltaknak azért, mert segíthetik őket megérteni és elfogadni saját magukat; az extrovertáltaknak pedig mert mankót jelenthetnek számukra, amikor a számukra igencsak furcsának tűnő introvertált reakciók megértésével próbálkoznak.

Susan Cain: Csend – A hallgatás ereje egy harsány világban
Háttér Kiadó, 2013
3490 Ft

Susan Cain: Csendes erő – Az introvertált gyerekek rejtet erősségei
Háttér Kiadó, 2018
3490 Ft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: