Seszínű

monokrom

Jasper Fforde 1961-ben született brit író Monokróm (Shades of Grey) című regénye 2009-ben jelent meg, magyarul idén adták ki. Méghozzá egy mutatós borítóval: a színek, a betűtípus, a grafika egyaránt kiemelkedik a magyar sci-fi és fantasy kiadás mezőnyében megszokott, tisztelet a kivételeknek, nem túl magas színvonalából.

A regény egy Kollektíva nevű társadalomban játszódik, ahol az határozza meg egy ember értékét, hogy mennyi és milyen színt lát. A színérzékelés alapján egy merev, kasztrendszer-szerű társadalmi berendezkedés jön létre, aminek legalján a Szürkék (csak a szürke színt látók), csúcsán pedig a Vörösek (a pirosat érzékelők) állnak. A közösség életét egy minden részletre kiterjedő intézkedésgyűjtemény, a Szabályzat határozza meg. A könyv minden fejezete 1-1 ilyen szabály ismertetésével kezdődik, mint például: tilos birkákat számolni, tilos a 73 és 74 közti számok használata, vagy hogy a vegetariánusok életének megkönyítése érdekében egyes zöldségek keddenként húsnak minősülnek. A szabályok be nem tartását a magukhoz a szabályokhoz hasonlóan értelmetlen büntetésekkel szankcionálják: székszámlálás a Kollektíva egy távoli tartományában, vagy egy rovar vonulási útvonalának feltérképezése.
A regény elképzelt világában a legérdekesebb az, ahogy a közösség a közösségen kívüliekkel bánik. A Szabályzat előírja, hogy őket – akiket Szakadtaknak hívnak – tilos észrevenni – úgy kell tenni, mintha nem léteznének. Ennek a következményeként megtörténhet, hogy egy Szakadt egyszerűen besétál egy elegáns fogadásra, ott teleeszi-, és issza magát, amiben nem fogják megakadályozni – ha ugyanis megtennék, azzal elismernék a létezését.

Amennyire jól sikerült és ötletes a regényben az elképzelt világ ábrázolása, annyira vérszegény a cselekmény és a karakterábrázolás. A történet egyrészt döcögős, másrészt kiszámítható; a csattanó közhelyes. A szereplők között talán egy van, akit valamennyire meg lehet kedvelni: a nagy lázadó, a rendszerellenes provokátor, Jane. A többiek, köztük a főszereplő, Eddie, nagyon egysíkúak, szinte semmit nem tudunk meg arról, hogy milyenek, mit akarnak és miért (amit megtudunk, az pedig, megintcsak, közhelyes).

Összességében szenvedtem ezzel a könyvvel, és csak azért olvastam végig, mert ajándékba kaptam, és mert elvből nagyon ritkán hagyok félbe könyvet. Sajnos az érdekes és ötletes világ, amiben játszódik, vértelen karakterekkel és vérszegény történettel társul; aminek az eredménye egy olyan könyv, ami annyira távol áll attól, hogy jónak tudjam nevezni, mint egy Szakadt a Vörössé válástól.

Jasper Fforde: Monokróm
Metropolis Media Group, 381 oldal
4190 Ft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: