Csend

ErlingKagge_Csend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csendről olvasni és gondolkodni, amikor még sosem volt nagyobb zaj az ember fejében, érdekes élmény. Persze nem véletlen, hogy Erling Kagge könyvéhez pont most nyúltam. A megszokottnál egy fokkal személyesebb könyvismertető következik.

Úgy alakult, hogy választhattam egy kötetet a Park Könyvkiadó kiadványai közül, amit recenzióért cserébe megkapok. Ez az első alkalom, hogy így működök együtt egy kiadóval, ezért nagyon örültem a lehetőségnek, és nagyon izgatott lettem tőle. Mindez az első terhességem 40. hetében történt.

Sokat gondolkodtam, hogy melyik könyvet válasszam, végül kifejezetten azzal a szándékkal, hogy ezt viszem majd magammal a kórházba, Erling Kagge Csend a zaj korában című írása lett a befutó. Úgy gondoltam, hogy ez az összességében sem túl hosszú, és mindössze pár oldalas fejezetekből felépülő szöveg, ami ráadásul a csendről, a nyugalomról szól; minden szempontból alkalmas lesz rá, hogy egy ilyen zaklatott helyzetben és időszakban olvassam.

A számításaim szerencsére be is váltak. A szülés óta nehezemre esik bármi másra koncentrálni a babám ellátásán és általánosságban véve az új szerepeken, élethelyzeten kívül; ezt a könyet azonban kis adagokban, de végig tudtam olvasni. A már említett szerkezet (a rövid fejezetek) miatt bármikor félre lehet tenni, aztán egy alkalmas időpontban újra elővenni.

Ami a tartalmat illeti, tulajdonképpen nem más ez a kötet, mint a szerző gondolatfolyama a csendről. A szöveg nem igazán strukturált, inkább olyan hatást kelt, mintha ami éppen eszébe jutott volna a témáról, arról ír pár oldalt. Elképzelhető, hogy a szerkezet hiányát egy más élethelyzetben a könyv hibájaként rónám fel; most olvasva azonban annyira rímel a saját életem rendszernélküliségére, hogy egyáltalán nem zavart.

Kagge a választott témáját több oldalról, eltérő aspektusokból járja körül: miért jó, sőt, szükséges a csend; hogyan, hol és miben lehet megtalálni; és így tovább. Ami különösen szimpatikus, hogy bár a szerző olyan extrém helyeken is járt, mint az Antarktisz, a könyvnek egyáltalán nem az az üzenete, hogy a csend megtalálásához el kell mennünk valamilyen különleges, drága, távoli helyre – sőt.

Összességében a Csend a zaj korában egy gyorsan és könnyen olvasható kötet, ami bár bizonyos élethelyzetekben különösen megtalálhatja az embert, szerintem igazából bármikor és bárki számára érdekes lehet. És bár magával az olvasásával nem kell sok időt eltöltenünk, miután letettük a könyvet, az olvasottakon valószínűleg még jó ideig gondolkodni fogunk.

Erling Kagge: Csend a zaj korában
Park Könyvkiadó, 2017
2450 Ft

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: